محبوبه عظیم زاده | شهرآرانیوز؛ در تقویم رسمی ما، از ۲۴آبان تا یک هفته پس از آن را به نام «هفته کتاب و کتاب خوانی» نام گذاری کرده اند. به همین مناسبت، «شهرآرا» تصمیم گرفته است در روزهای باقی مانده از این هفته، هر روز، یک نویسنده یا مترجم، یک کتاب، یک ناشر، یک کتاب فروشی و یک کتابخانه مشهد را، هرچند مختصر، معرفی کند.
یک هفته دیگر، باید تولد هشتادوهفت سالگی اش را جشن بگیریم؛ کسی که خیلی از کتاب خوانها و کتاب دوستان، وام دار کلمه هایش هستند و، به ویژه، بسیاری خواندن آثار ادبی فرانسه را با دست گرفتن ترجمههای او شروع کرده اند. او، به واسطه دانش و توانایی خود در انتخاب و چیدمان کلمات مناسب فارسی به جای لغات فرانسوی، افراد زیادی را با نامهای بزرگی، چون سیمون دوبووار، الکساندر دوما، ژول ورن، ژان-پل سارتر، میلان کوندرا و آندره مالرو آشنا و آموخته کرده است.
قاسم صنعوی، نه تنها حق بزرگی بر گردن هنر و صنعت ترجمه در ایران دارد، بلکه کتاب خوانهای فراوانی هم حال خوش خودشان را کمابیش مدیون او هستند. مترجم خراسانی زاده مشهد، که لیسانس زبان و ادبیات فرانسه اش را از دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد گرفت، در ادامه، در دانشگاه تهران، حقوق قضایی خواند، اما، درنهایت، باز ترجیح داد دمخور کلمهها و قصهها بماند و در همین فضا تنفس کند. «جنس دوم» و «میوههای زمین» جزو ترجمههای پرشمار اوست.
«ناخن کشیدن روی صورت شفیعالدین»، جز آنکه کتاب خوبی برای عموم علاقهمندان به داستان و رمان است، برای آن دسته از همشهریانی هم که ترجیح میدهند قصهای بخوانند که در قلب مشهد رخ میدهد و از فضای زیست و زندگی شان دور نیست، انتخاب خوبی است.
قصه این کتاب حول یک خانه میچرخد؛ خانهای که تنها بازمانده از نسل خانههای قدیمی شهر در جوار حرم امام هشتم (ع) است و درمیان انبوه هتلها و آپارتمانها که سر به آسمان کشیده اند، یکه مانده است و ممکن است ــ دیر یا زود ــ به سرنوشت باقی خانهها دچار شود؛ البته این تنها ویژگی منحصر به فرد خانه نیست؛ وجود یک قبر در حیاط کوچک آن، موقعیت این خانه و خانوادهای را که در آن زندگی میکنند، عجیبتر کرده است.
دراین بین، پیداشدن سروکله یک میهمان مرموز از عراق، اوضاع را پیچیدهتر میکند. این کتاب را قاسم فتحی، نویسنده و روزنامه نگار مشهدی، نوشته و نشر «برج»، همین امسال در ۱۱۶صفحه منتشرش کرده است.
آیا میدانستید که انتشارات «کتابکده کسری» یک انتشاراتی مشهدی است که به صورت تخصصی در حیطه کتابهای هنر، معماری و شهرسازی فعالیت میکند؟ پس، اگر از علاقهمندان یا دانشجویان این حوزهها هستید، میتوانید کتابهای تخصصی خود را در بین محصولات این ناشر جست وجو کنید.
این نشر در وب سایت خود به دانش پژوهان و صاحب نظران این حوزه هم نوید داده است که در تولید محتوای ارزشمند با آنها همکاری میکند. بد نیست بدانید که این ناشر تخصصی هنر و معماری و شهرسازی در سال۱۳۸۵ فعالیت خود را آغاز کرده، اما چهار سال بعد از آن مجوز نشر گرفته و خوشبختانه تا به امروز هم با، مدیریت مهدی آتشی، به فعالیت خود ادامه داده است.
«تأملاتی در باب شعرسرایی»، «تاروپود معماری جهان»، «انسان شناسی مسکن»، «بوطیقای شهر» و «مبانی فرم» بخشی از کتابهای این ناشرند. شما با مراجعه به سایت این انتشاراتی، به آدرس kasrapublishing.ir، هم میتوانید از کتابهای تازه منتشرشده «کتابکده کسری» مطلع شوید و هم از تخفیفهای ویژه آن بهره ببرید.
در یک بازه زمانی، تا جمع شدن هم پیش رفت، اما خوشبختانه، به عنوان یکی از کتاب فروشیهای قدیمی شهر مشهد، سرجایش باقی ماند و همچنان، در چهارراه فرهنگ شهر یا همان چهارراه دکتری (بین ابن سینای ۱۱ و ۱۳)، محل رجوع کتاب دوستانی است که در جست وجوی کتاب موردعلاقه خودشان، هنوز به کتاب فروشی میروند. این افراد، این روزها، البته میتوانند جز اینکه کتابشان را از این کتاب فروشی میخرند، کنار میز کوچک میان سالن آن هم دقایقی بنشینند و اسپرسو سفارش بدهند و بنوشند و درکنار آن، گعدههای فرهنگی کوچک دو سه نفره برگزار کنند و گپ بزنند.
احمد باروح حدود چهل سال است که کتاب فروشی «قلم» را سرپا نگه داشته و سعی کرده است با کتابهای تازه خودیاری، کودک و نوجوان، داستان و رمان، و ــ کلا ــ حوزه علوم انسانی به روز نگهش دارد. او یک کانال فروش کتاب هم راه انداخته است که گاهی یک کتاب هم در آن معرفی میکند. درضمن، سفارش و خرید آنلاین از این کتاب فروشی امکان پذیر است.
اگر اهل مطالعه در فضای کتابخانه بوده باشید، شاید کتابخانه «مسجدالرضا (ع)» در خیابان رضا را هم دیده باشید. جالب است بدانید که این کتابخانه در سال۱۳۶۱ بنا به درخواست مردم محل تأسیس شد. تقاضای افراد باعث شد آستا ن قدس رضوی آستین همت را بالا بزند و در طبقه فوقانی «مسجدالرضا (ع)» کتابخانهای بسازد که حالا تبدیل به یکی از پاتوقهای مطالعه دانش آموزان بسیاری شده است که در جست وجوی فضایی دنج و ساکت برای مطالعه اند. آن گونه که آمار و ارقام مندرج در سایت کتابخانه میگوید، داشتههای آن شامل ۵۶هزار جلد کتاب چاپی، ۸۳۰منبع دیداری شنیداری و ۵عنوان نشریه ادواری است.
کتابخانه «مسجدالرضا (ع)» در دو ساختمان جداگانه، هم زمان پذیرای آقایان و بانوان است. این کتابخانه در بولوار احمدآباد، خیابان رضا، رضای۳۶ قرار دارد و هر روز از ساعت۷:۱۵ تا ۲۱ میتوان به آن مراجعه کرد، فقط خاطرتان باشد که در روزهای جمعه و تعطیل رسمی، کتابخانه از ساعت۹ تا ۱۹ فعالیت میکند.